Nu mai puțin de nouă arii naturale protejate din România sunt incluse în prezent pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Primul din siturile naturale incluse, încă din 1991, în acest Patrimoniu Universal este Delta Dunării, un adevărat monument natural, care găzduiește peste 300 de specii de păsări și 45 de specii de pești, multe din ele foarte rare.
Mai multe păduri seculare și virgine de fag din România au fost înscrise, de asemenea, încă din anul 2017, în Patrimoniul UNESCO, conform Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP).
Banatul, regiunea cu cele mai multe rezervații naturale în Patrimoniul UNESCO
Pădurile seculare și virgine de fag din România fac parte dintr-un total de 94 de păduri aflate în 18 țări și sunt următoarele: Rezervația naturală Izvoarele Nerei, din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului; Rezervația mixtă Cheile Nerei-Beușnița, din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița; Rezervația naturală Coronini – Bedina, rezervația naturală Iauna-Craiova și rezervația naturală Ciucevele Cernei, din Parcul Național Domogled-Valea Cernei; Masivul Cozia și Cheile Lotrișorului, din Parcul Național Cozia; Codrul secular Șinca; Codrul secular Slătioara; Codrii seculari de la Izvorul Șurii și Preluci situați în rezervația naturală Arcer – Țibleș Bran; Codrii seculari de la Strâmbu-Băiuț.
Izvoarele Nerei, una dintre cele mai mari păduri virgine din Europa
Rezervaţia naturală ,,Izvoarele Nerei”, care acoperă 5028 ha, este una dintre cele mai mari păduri virgine din Europa. Aria naturală se află în Munții Banatului, în partea central sud-estică a județului Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Prigor. Arboretele impresionează prin volume foarte ridicate (600-1200mc/ha) și suprafața de bază (52-54mp/ha), precum și prezența unor arbori impresionanți, cu diametre peste1,3 m, înălțimi peste 50 m, vârste peste 400 de ani.
Citește și… Boala mâinilor murdare face ravagii în spitalele din România. Tot mai puțini medici, deși salariile nu sunt de neglijat. Infecțiile cu Enterococcus, evoluție spectaculoasă în spitale. Bacteria ucigașă, liderul infecțiilor.
Începând cu anul 2017, Rezervaţia Naturală Izvoarele Nerei, a fost declarată ca Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO “Făgete primare din Carpaţi şi din alte regiuni ale Europei”. Suprafaţa componentei nominalizate este de 4677,7 ha şi a zonei tampon de 2496 ha.
Cheile Nerei – Beușnița, peste jumătate din speciile de orhidee spontane din România
Cheile Nerei – Beușnița este situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunelor Sasca Montană și Șopotu Nou. Făgetele seculare în care cresc pe alocuri și impresionante exemplare de alun turcesc, care alternează cu tufărișurile xerotermofile de liliac, mojdrean și scumpie, precum și cu pajiștile de pe stâncăriile calcaroase cu o mare diversitate floristică, sunt habitatele caracteristice ariei protejate, în care pot fi identificate peste jumătate din speciile de orhidee spontane din România.
Din 2017, peste 4000 de hectare de făgete din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, reprezentative la nivel european, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Parcul Național Domogled – Valea Cernei
Parcul Național Domogled – Valea Cernei este situat pe teritoriile județelor Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj. Componentele nominalizate UNESCO pe suprafața Parcului Național Domogled-Valea Cernei sunt Domogled-Coronini-Bedina (5.110,6 ha – pe teritoriul administrativ al orașului Băile Herculane și al comunei Mehadia), Iauna Craiovei (3.517,4 ha – pe teritoriile administrative ale comunelor Cornereva și Mehadia) și Ciucevele Cernei (1.104,3 ha – situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Padeș), situate în zona de protecție integrală a Parcului Național Domogled-Valea Cernei și sunt incluse într-o zonă tampon comună de 51.464,3 ha.