Proiect HCL din 2025-03-03 privind aprobarea plăţii cotizaţiei de membru pentru anul 2025 către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş (ADID).
Consiliul Local al municipiului Timișoara va aproba cotizația anuală la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Deșeurilor Timiș, aferentă anului 2025, în valoare de 792.458 lei.
Cuantumul cotizației ce revine membrilor ADID Timiș pentru anul 2025, este de 3,159 lei/locuitor pentru fiecare unitate administrativ-teritorială membră ADID Timiș.
Timișoara: 3,159 lei x 250.849 locuitori
Conform datelor definitive din Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021, populația rezidentă a Municipiului Timișoara este de 250.849 locuitori. Calculul cotizației s-a efectuat potrivit datelor definitive cu privire la populația rezidentă pentru unitatea administrativ-teritorială membră ADID Timiș din Recensământul populației și locuințelor runda 2021, iar valoarea cotizației care revine în sarcina U.A.T. Municipiul Timișoara, constă în cotizația anului 2024 (759.059 lei), actualizată cu rata anuală a inflației de 4,40% pe anul 2024, conform Fișei de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2025, care constituie Anexa nr.1 la Hotărârea AGA ADID Timiș nr.19/20.12.2024.
Scopul și durata vizitei… la ADID Timiș
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Deșeurilor Timiș se constituie în scopul înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de salubrizare a localităților pe raza de competență a unităților administrativ- teritoriale membre, precum și realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului.
Obiectivele ADID Timiș…
Teoretic, obiectivele ADID Timiș sunt următoarele:
a) Să elaboreze și să aprobe strategia de dezvoltare a Serviciului;
b) Să monitorizeze derularea proiectelor de investiții în infrastructura tehnico-edilitară aferentă Serviciului;
c) Să constituie interfața pentru discuții și să fie un partener activ pentru autoritățile administrației publice locale în ceea ce privește aspectele de dezvoltare și de gestiune a Serviciului, în scopul de a coordona politicile și acțiunile de interes general;
d) Să elaboreze și să aprobe caietul/caietele de sarcini și regulamentul/ regulamentele Serviciului;
e) Să elaboreze și să aprobe documentațiile de atribuire a contractului/ contractelor de delegare și să stabilească condițiile de participare și criteriile de selecție a operatorilor, cu excepția situației de atribuirii directe conform prevederilor art. 31^1 din Legea nr. 51/2006, cu modificările și completările ulterioare;
f) Să încheie contractul/contractele de delegare cu operatorii, în numele și pe seama unităților administrativ- teritoriale membre implicate, care vor avea împreună calitatea de delegatar, astfel cum este prevăzut de art. 30 din Legea nr. 51/2006, cu modificările și completările ulterioare;
Citește și… Unde și când se mai întrerupe energia electrică? Săptămâna 3 – 9 martie 2025: Programul întreruperilor de energie electrică în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara
g) Să monitorizeze executarea contractului/ contractelor de delegare și să informeze regulat membrii săi despre acesta, să urmărească îndeplinirea obligațiilor asumate de operatori (îndeosebi în ceea ce privește realizarea indicatorilor de performanță, executarea lucrărilor încredințate operatorilor și calitatea Serviciului furnizat utilizatorilor) și, în conformitate cu mandatul primit și cu prevederile contractuale, să aplice penalitățile contractuale;
h) Să identifice și să propună orice acțiuni vizând creșterea oportunităților de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura tehnico-edilitară aferentă Serviciului;
i) Să îmbunătățească planificarea investițiilor în infrastructura tehnico-edilitară aferentă Serviciului;
j) Îmbunătățirea condițiilor de viață ca urmare a înlocuirii și dezvoltării infrastructurii locale;
k) Coordonarea implementării unui management integrat al deșeurilor în județul Timiș, corelat cu Planul Județean de Gestiune a Deșeurilor.
ADID Timiș: venituri de 4.110.201 lei, cheltuieli – 4.722.185 lei
Practic, însă, ADID Timiș este încă o structură care oferă niște locuri de muncă bugetate din buzunarele cetățenilor și niște șefi numiți politic, bineînțeles. Activitatea principală? Să mai posteze, din când în când, câte o chestie savantă despre sănătatea planetei pe pagina de facebook… În rest, au un site aproape nefuncțional, sărăcăcios și adormit.
Pentru 2025, totalul general al veniturilor va fi de 4.110.201 lei, ceea ce înseamnă mai puțin decât totalul general al cheltuielilor – 4.722.185 lei. Noroc că mai au ceva excedent neconsumat de 250.000 lei, dar și cotizații restante din anii precedenți de 361.984 lei.
ADID Timiș consumă din buget cu salariile+tichete de masă de 40 lei pe zi, în 2025, exact 3.704.304 lei, adică o pondere de 78,444 % din bugetul total.
Cei de la ADID Timiș și-a propus să cheltuie 27.000 lei pentru cheltuieli sociale și formare profesională în delegații.
Vreo 3300 lei sunt pentru cheltuieli parcare Telpark, 32.200 lei sunt cheltuieli servicii telefonie mobilă și 262.800 lei pentru avocați.
Iar pentru siteul ăla pe care dacă vrei să accesezi statutul ADID Timiș doar cu parolă și unde se publică câte o știre din Paști în Crăciun se plătește lunar 1309 lei…