Home Actualitate Timiș, județul preferat pentru investiții străine directe

Timiș, județul preferat pentru investiții străine directe

Cele mai mici investiții străine directe: Gorj, Mehedinți și Vaslui. Repartizarea pe județe a soldului ISD în întreprinderile cu cel puțin 20 de salariați

autor: Mihai Macovei
Repartizarea pe județe a soldului ISD în întreprinderile cu cel puțin 20 de salariați și în întreprinderile atipice

În anul 2023, fluxul net de investiții străine directe (ISD) în România a înregistrat valoarea de 6 748 milioane euro, în scădere cu 36,3 la sută față de valoarea record consemnată în anul precedent.

Statisticile privind investițiile străine directe sunt elaborate de Banca Națională a României.
Principalele domenii economice în care s-a investit sunt industrie, intermedieri financiare și asigurări și comerț.
Soldul ISD a atins nivelul de 118 231 milioane euro la finalul anului 2023. Din această
valoare, 63,0 la sută reprezintă investiții în întreprinderi ISD greenfield (întreprinderile înființate de către sau împreună cu investitori străini / investiții pornite de la zero)), în scădere cu 2,7 la sută comparativ cu anul 2022, restul fiind investiții străine realizate prin preluarea integrală sau parțială de întreprinderi de la rezidenți (fuziuni și achiziții).

Cele mai multe investiții străine directe: regiunea București-Ilfov

Din perspectiva distribuției geografice interne, regiunea București-Ilfov continuă să atragă cele mai multe investiții străine, ponderea sa în total majorându-se de la 62,7 la sută în anul 2022 la 63,8 la sută la finalul anului 2023.
Prin raportare la țările partenere, investițiile din Germania continuă să domine clasamentul investitorilor finali, ponderea lor scăzând ușor până la 14,5 la sută din soldul ISD, în timp ce principala țară imediată prin care se investește în România rămâne Țările de Jos, cu 20,5 la sută din totalul indicatorului.

Citește și… Servicii sociale de 19 milioane lei pentru 961 de beneficiari/lună. Lista asociațiilor, fundațiilor și cultelor acreditate ca furnizori de servicii sociale, precum și unitățile de asistență socială administrate de acestea

În cadrul cercetării statistice pentru determinarea ISD, au fost cercetate exhaustiv întreprinderile ISD având cel puțin 20 de salariați, precum și întreprinderile considerate atipice, care dețin o pondere de 97,7 la sută din soldul total ISD.

Repartizarea pe județe a soldului ISD în întreprinderile cu cel puțin 20 de salariați și în întreprinderile atipice

Întreprinderile ISD având sub 20 de salariați, dar care au cifra de afaceri sau capitalul social de peste 30 de milioane lei sau care au atras credite pe termen lung de la investitorii străini direcți sau de la companii nerezidente din grupul acestora în valoare de minimum 15 milioane lei, precum și cele pentru care există informații că înregistrează fluxuri/solduri ISD semnificative.
În valoare absolută, soldul ISD în aceste întreprinderi a înregistrat valoarea de 115.496 milioane euro, mai mare cu 10.156 milioane euro față de anul 2022.

După București-Ilfov, județul preferat pentru investiții străine directe este Timiș

Distribuția pe județe a ISD în întreprinderile cu cel puțin 20 de salariați și în întreprinderile atipice relevă faptul că Municipiul București a atras cel mai mare volum de ISD, totalizând 64 657 milioane euro la sfârșitul anului 2023 (56,0 la sută din soldul ISD în aceste categorii de întreprinderi), urmat de județele Ilfov (9 495 milioane euro), Timiș (5 871 milioane euro), Prahova (3 372 milioane euro), Brașov (3 124 milioane euro) și Cluj (2 906 milioane euro).

Cele mai mici investiții străine directe: Gorj, Mehedinți și Vaslui

Comparativ cu anul 2022, primele patru județe și-au menținut poziția în clasament, în timp ce județul Brașov a devansat județul Cluj, revenind astfel la configurația din 2021.
Cea mai mare creștere relativă a soldului ISD în ultimul an (+150,0 la sută) s-a înregistrat în județul Mehedinți, în timp ce scăderea cea mai accentuată a revenit județului Vaslui (-51,6 la sută).
Prin aceste evoluții cele două județe au făcut schimb de locuri în clasamentul județelor cu celor mai mici investiții străine directe, ocupând pozițiile doi și trei, după județul Gorj.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citeşte tot...

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00