În ultimii ani, fenomenul gunoaielor aruncate sau abandonate pe domeniul public pe raza municipiului Timișoara este tot mai de amploare, mai deranjant, mai greu de controlat și mai greu de combătut. Și pentru Timișoara, un oraș cu pretenții și care a fost multă vreme (și pe alocuri mai este) un oraș-model pentru celelalte orașe din România, este o mare problemă.
Problema gunoaielor este, se pare, fără soluție. Unii dau vina pe cetățeni, alții pe ”unii” cetățeni, și cei mai mulți dau vina pe administrația locală. O fi adevărul pe undeva pe la mijloc, cum ar spune cetățenii neconflictuali, dar ideea e că războaiele profitului din spatele gestionării deșeurilor produc disconfort și, evident, focare de infecție. Poate fi și lipsa de educație a unor cetățeni, mai noi sau mai vechi. Întrebarea e: există o problemă, cea a deșeurilor, cum o rezolvăm?…
Iată alte exemple de deșeuri abandonate. Și totuși, pare că amenzile nu rezolvă nimic…
Politistii locali din cadrul Serviciului Protectia Mediului au efectuat în aceste zile verificări pe un teren viran situat la intersectia strazilor Napoli cu Torino, unde s-a semnalat de către un cetățean că există o cantitate mare de deșeuri.
La fața locului au fost găsiți abandonați patru baloți cu deșeuri reciclabile.
Din datele obtinute prin metode specifice a fost identificat un bărbat din Timișoara, care a abandonat deșeurile, aceasta fiind sanctionat contraventional cu amendă de 45.000 lei conform OUG 92/2021.
Deșeurile au fost ridicate ulterior de la fața locului si depozitate în curtea unei societăți comerciale care se ocupă cu activități de reciclare din comuna Șag.
Citește și… Vrei fonduri publice pentru proiecte cultural-artistice și de tineret? Ghidul de eligibilitate pentru finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cultural – artistice și de tineret, în județul Timiș, pentru 2025.
Tot cu 45.000 de lei a fost sancționat un alt timișorean care a fost identificat după ce a abandonat mai multe deșeuri pe Strada Crizantemelor, dispunându-se totodată măsura predării resturilor în termen de cinci zile către un operator autorizat.
Polițiștii locali recomandă respectarea legislației privind abandonul de deșeuri și atrag atenția că sancțiunile pentru astfel de fapte sunt foarte mari, fiind cuprinse sunt între 30.000 de lei și 45.000 de lei.