Home Actualitate România, ultima frontieră. Și dacă eDAC, sunt și controale la… suspecți

România, ultima frontieră. Și dacă eDAC, sunt și controale la… suspecți

N-ați scăpat. Controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă...

autor: Mihai Macovei
schengen romania

Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la granița cu Ungaria și Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state Membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.

Practic, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării. Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.

Punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul

La frontiera româno-bulgară:
11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele
3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă și Calafat
8 cu specific portuar: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia, Bechet și Calafat
La frontiera româno-ungară:
12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad
5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai
Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, și pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni sau trenuri.

Controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă

Este important de reținut că persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români vor face controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență, împreună cu colegii de la Poliție, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.

eDAC sau nu mergi mai departe…

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau atunci când există informații cu privire la posibila săvârșire a unor fapte ilegale și vor avea ca scop prevenirea și combaterea faptelor ilegale. Patrulele mixte vor avea în dotare dispozitive mobile de control pe care va fi instalată aplicația eDAC cu care vor efectua aceste verificări. În cazul în care nu există probleme la verificările efectuate, persoana își va putea continua călătoria fără restricții, în caz contrar vor fi aplicate măsurile legale corespunzătoare.

Ce este eDAC?

În contextul aderării României la spațiul Schengen, începând de la 31 martie 2024, este operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.
Este vorba despre aplicația eDAC, care va fi folosită de către structurile Ministerului Afacerilor Interne (poliție, jandarmerie, poliția de frontieră, imigrări) pentru stabilirea identității persoanei și verificarea eventualelor mențiuni, cu privire la aceasta.
Noua aplicație va fi folosită de pe telefoane mobile și tablete, atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituții și la ghișeele destinate publicului.

edac

edac

Aplicația va scana documentul prezentat de către persoana verificată (carte de identitate, pașaport), va compara datele prezentate cu cele existente în bazele de date și va afișa imediat informații în cazul în care vorbim despre o persoană urmărită sau care are vreo interdicție.

Citește și… Revelion la Timișoara cu program special pentru tramvaie, troleibuze și autobuze. Petrecerea în aer liber va începe la ora 20:00, cu un program susținut de DJ K-lu și TM Groove.

Totodată, în aplicație va fi afișată fotografia persoanei, pentru a realiza o comparație cu persoana verificată.
Aplicația este mai rapidă și mai eficientă, scurtând timpul de verificare a persoanelor.
În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție pentru verificări suplimentare.
Prin această aplicație se vor putea verifica și autovehicule și anumite bunuri.
În cazul lipsei vreunui document de identificare, informațiile se pot introduce și manual, rezultatul fiind afișat cu aceeași rapiditate.
Datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive, spun autoritățile, beneficiază de toată protecția oferită de aplicatiile utilizate de instituțiile abilitate.

Securizarea frontierelor Uniunii Europene și spațiului Schengen…

Condițiile de călătorie în statele din afara Spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua la cabinele din punctele de trecere a frontierei.
Pentru securizarea frontierelor externe ale Românei, și totodată ale Uniunii Europene și spațiului Schengen, la nivelul Poliției de Frontieră au fost luate măsuri încă din timp.
Măsurile au constat în alocarea de resursă umană: aproximativ 90% din absolvenții Școlii de Pregătire a Agenților Avram Iancu Oradea au fost repartizați la frontierele externe și aproximativ 80% din concursurile organizate pentru ocuparea funcțiilor vacante în anul în curs au fost pentru frontierele externe a fost alocată tehnică de supraveghere și autospeciale de patrulare.
Regândirea dispozitivului și măsurile de ordin logistic au ca scop protecția cetățenilor, precum și folosirea judicioasă a resursei umane.
Poliția de Frontieră Română este pregătită, din toate punctele de vedere – organizatoric, logistic și uman, pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale terestră începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Zilnic, 110.000 persoane și 33.000 de mijloace de transport la frontieră

Zilnic, în anul 2024, frontierele interne ale Românei sunt tranzitate în medie de 110.000 persoane și 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane.
Cele mai tranzitate punctele de trecere de la frontiera internă sunt PTF Nădlac II de la frontiera cu Ungaria și Giurgiu-Ruse la frontiera cu Bulgaria.
Nădlac II este tranzitat în medie de 9.500 persoane și 4.870 mijloace de transport, dintre care peste 2.500 de camioane în fiecare zi. În timp ce prin PTF Giurgiu trec în medie 10.500 persoane și 5.000 de mijloace de transport pe zi, dintre care 2.400 camioane.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citeşte tot...

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00