În 1948, după ce comuniștii au ajuns la putere în România, s-a decis ca Moș Crăciun să fie interzis.
Astfel, 25 și 26 decembrie au devenit zile lucrătoare. Oficial, nu mai exista Crăciunul.
În locul ”ciudatului” Moș Crăciun, a fost introdus un nou personaj, Moș Gerilă, la propriu „Old Man Frosty”, o adaptare în limba română a rusescului Ded Moroz. Dar care va aduce cadouri copiilor pe… 31 decembrie.
Așa a ajuns Moș Crăciun ilegalist. Cine-i rostea numele risca să fie marginalizat, pedepsit de colectivul de oameni ai muncii cu conștiință socialistă.
Cu sau fără nici o legătură, Ion Calovia (pe numele real Ion Marinescu), născut la Călărași, absolvent al Conservatorului Regal de Artă Dramatică din București, scriitor și traducător din limba rusă, a publicat, în 1956, o carte de versuri intitulată ”Moș Gerilă”.
Oficial, presa vremurilor n-a mai vorbit de Moș Crăciun, dar nici nu-i ridica ode lui Moș Gerilă, care s-a încetățenit treptat și a fost acceptat popular de noile generații, venind în ajunul Anului Nou, în seara de 31 decembrie.
Când Moș Gerilă venea cu trenul. Și a primit un buchet de zambile…
Consultând presa comunistă, prin 1972, Moș Gerilă era de găsit doar ca spectacol la… Circul de Stat din București.
Un an mai târziu, într-un reportaj muncitoresc, Scânteia relatează cum sute de copii l-au întâmpinat pe Moș Gerilă la Oradea pe peronul gării, fiindcă a venit cu trenul, apoi după un adevărat miting în Piața Gării, a împărțit cadouri în mijlocul orașului. A fost considerată ”o idee bună a organelor locale”.
Mai mult, la Craiova, spune tot organul PCR, Moș Gerilă a primit chiar un buchet de zambile din prima recoltă obținută în serele orașului.
La bunic – un pupic; la actor – un sutic…
Într-o rubrică de umor a Scânteii, Moș Gerilă era prezentat ca: ”Actor profesionist devenit bunic amator – sau bunic profesionist devenit bunic amator. Singura diferență e de… tarif (la bunic – un pupic; la actor – un sutic)”.
Oficial, Moș Gerilă a apărut la televizor în programul de revelion dintre anii 1974/1975, în povestea ”Pentru toți copiii, câte un Moș Gerilă”, de Octav Pancu Iași și Titi Acs.
Tot la sfârșitul anului 1974, a apărut și o (primă) caricatură cu Moș Gerilă în Scânteia, organ al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
Citește și… Trichineloza poate duce până la delir și comă. Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conțin larve ale acestor viermi paraziți
Abia de prin 1981, când nu era Sărbătoarea Pomului de Iarnă, Moș Gerilă a început să fie mai prezent în paginile organului de presă al PCR, când a fost consemnat chiar și un… interviu cu Moș Gerilă.
După Revoluția Română din 1989, după cum se știe, suveranul Moș Gerilă și-a pierdut influența, fiind înlocuit de imperialistul Moș Crăciun…