Violența împotriva femeilor are un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate, deoarece victimele necesită tratamente medicale continue, consiliere psihologică și adesea suport juridic.
Costurile economice ale violenței sunt, de asemenea, mari, deoarece femeile care sunt victime ale violenței sunt mai puțin capabile să participe activ la viața profesională din cauza problemelor de sănătate și a absențelor de la locul de muncă.
Cel puțin 2 femei sunt ucise în fiecare zi de partenerul intim sau de un membru al familiei
La nivel global, aproximativ 1 din 3 femei din întreaga lume au fost supuse violenței fizice, psihice sau sexuale de către partenerul intim. Peste un sfert dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, care au fost într-o relație, au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale de către partenerul lor intim, cel puțin o dată în viață.
În Uniunea Europeană, 1 din 3 femei au fost supuse abuzurilor fizice sau violenței sexuale începând cu vârsta de 15 ani. Cel puțin 2 femei sunt ucise în fiecare zi de partenerul intim sau de un membru al familiei.
Citește și… Timiș și Cluj, județele cu cei mai puțini bolnavi de ficat din cauza alcoolului. Incidența tulburărilor mentale și de comportament legate de consumul de alcool, valori minime sub 3 %000 loc. întâlnite în județele Timiș și Vaslui
La nivel național, în primele 9 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a crescut cu 5%, față de primele 9 luni ale anului 2023, de la 43.425 la 45.614.
Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 26.912 la 27.928), amenințare (de la 5303 la 5789) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 3146 la 3945), conform Institutului Național pentru Sănătate Publică.
În țara noastră, 1 din 4 femei au fost agresate fizic sau sexual de partener sau de fostul partener.