Lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și de sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.
Tichetele de activităţi casnice pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni de la achiționare, în cazul beneficiarilor, respectiv timp de 12 luni de la primire, în cazul prestatorilor casnici.
Tichetele de activități casnice nevalorificate în acest termen vor fi anulate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la data expirării celor 12 luni.
Măsura este prevăzută într-o hotărâre de Guvern adoptată în ultima ședință, care urmărește eficientizarea sistemului de plată și de evidență a activităţii prestatorului casnic.
Actul normativ adoptat mai prevede că în cazul în care beneficiarul casnic nu completează corect și veridic datele și informațiile pe tichetele de activități casnice pe suport hârtie, acesta trebuie să acorde prestatorului casnic alte tichete, cele completate greșit fiind restituite agenției pentru ocuparea forței de muncă în vederea anulării.
Cine poate fi prestator casnic?
Pentru a acorda tichete de activități casnice angajaților sub formă de bonus sau primă, angajatorii trebuie să încheie un contract cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia își au sediul/sediul social sau punctul de lucru.
Poate fi prestator casnic orice persoană fizică care a împlinit 16 ani care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.
34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice
În total, au fost stabilite 34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice și care vizează îngrijirea locuințelor sau a grădinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente.
Persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze în platforma tichete.anofm.ro.
Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și prestarea activităților în baza tichetelor este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și de sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.
Beneficiarul de servicii casnice
Beneficiar casnic – reprezintă persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activități casnice, în conformitate cu definiția prevăzută de LEGEA nr. 111 din 21 aprilie 2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic.
Drepturile beneficiarului de servicii casnice
Beneficiarul casnic are următoarele drepturi:
a) să stabilească verbal cu prestatorul casnic activitățile casnice și programul de desfășurare a acestora, anterior începerii acestora;
b) să verifice modul de îndeplinire a activităților de către prestatorul casnic;
c) să utilizeze tichetele de activități casnice acordate de angajatorul prevăzut la art. 11 alin. (1) din prezenta lege, pentru și în folosul propriu.
Obligațiile beneficiarului de servicii casnic
Beneficiarul de servicii casnice are următoarele obligații prevăzute de lege:
a) să asigure condiții corespunzătoare de desfășurare a activităților casnice;
b) să achiziționeze tichetele de activități casnice;
c) să folosească tichetele de activități casnice ca singura formă de retribuire pentru activitățile casnice prestate;
d) să asigure confidențialitatea datelor cu caracter personal ale prestatorului casnic;
e) să informeze prin orice mijloc de comunicare prestatorul casnic, în timp util, în situația în care modifică programul de desfășurare a activității stabilit de comun acord cu prestatorul casnic;
Citește și Deshidratarea poate agrava problemele cardiace, renale și respiratorii
f) să informeze prestatorul casnic cu privire la utilizarea adecvată a ustensilelor și/sau aparatelor, în situația în care le pune la dispoziția acestuia în vederea realizării activităților casnice;
g) să completeze tichetele de activități casnice cu data acordării acestora, numele și prenumele prestatorului casnic și codul numeric personal al acestuia;
h) să completeze tichetele de activități casnice cu datele sale personale cu privire la nume, prenume și cod numeric personal;
i) să îl informeze pe prestatorul casnic cu privire la drepturile și obligațiile acestuia, potrivit dispozițiilor prezentei legi.
Tichetele de prestări servicii
Tichet de activități casnice – bon valoric destinat remunerării activităților casnice desfășurate de către prestatorul casnic.
Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Tichetul de activități casnice se poate achiziționa de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, denumite în continuare agenții pentru ocuparea forței de muncă, de la furnizorul de serviciu universal, astfel cum este definit la art. 2 pct. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind
serviciile poștale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 187/2013, cu modificările și completările ulterioare, sau de pe Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă emite tichetele de activități casnice în format electronic, la solicitarea beneficiarului casnic, sau în format fizic, pe suport hârtie, la solicitarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.
La achiziția tichetelor de activități casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, potrivit alin. (1), costul de tipărire și de distribuire fiind suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Beneficiarul casnic are posibilitatea de a returna tichetele de activități casnice achiziționate și neutilizate în 30 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (7), primind valoarea nominală a acestora din care se scade, în situația tichetelor de activități casnice emise în format fizic, pe suport hârtie, costul suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă cu tipărirea și distribuirea acestora.
Valoarea tichetelor de activități casnice pierdute, deteriorate sau nereturnate în perioada prevăzută la alin. (8) nu se restituie beneficiarului casnic.
NOTA:
Între un beneficiar casnic și unul sau mai mulți prestatori casnici sau între un prestator casnic și unul sau mai mulți beneficiari casnici se pot stabili, în același timp, cu respectarea condițiilor prevăzute de art. 3 alin. (2), (3) și (6) din lege, raporturi juridice în vederea prestării activităților casnice, prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă.
Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) gestionează Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.
Prin intermediul platformei se asigură:
a) înregistrarea de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă a datelor și informațiilor privind beneficiarii casnici și prestatorii casnici;
b) evidența, centralizarea, reținerea, calculul și plata obligațiilor fiscale prevăzute la art. 9 alin. (1);
c) achiziția, plata și distribuirea tichetelor de activități casnice emise;
d) evidența tichetelor de activități casnice achiziționate de beneficiarii casnici și preschimbate de prestatorii casnici.
Pentru desfășurarea de activități casnice remunerate, în condițiile legii, atât beneficiarii casnici, cât și prestatorii casnici se înregistrează prin crearea unui cont personal în Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, gestionată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.