Home Actualitate Timiș, locul 11 în preferințele ucrainenilor

Timiș, locul 11 în preferințele ucrainenilor

România: 84.936 salariați străini angajați. Ucraineni încadrați: De la funcţionari administrativi, la părinți sociali... 5.934 locuri de muncă pentru ucraineni.

autor: Mihai Macovei
Ucraina România

România: angajați oficial 84.936 salariați străini. Ucraineni încadrați pe piața muncii. De la funcţionari administrativi, la părinți sociali… Ce locuri de muncă oferă angajatorii. 5.934 locuri de muncă vacante disponibile pentru ucraineni…

La sfârşitul lunii mai 2024, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,09%, mai mică decât cea din luna anterioară cu 0,01 puncte procentuale.
Numărul total de şomeri la finele lunii mai 2024 a fost de 248.909 de persoane, dintre care 49.751 au fost şomeri indemnizaţi şi 199.158 șomeri neindemnizaţi.

Județul Timiș, abia pe locul 11 în preferințele ucrainenilor

În același timp, în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) s-au înregistrat 23.217 cetățeni ucraineni pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii, în perioada 24.02.2022-08.07.2024, situația statistică prezentată referindu-se la perioada de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: Constanța (5.704), București (5.273), Ilfov (1.915), Maramureș (1.585), Brașov (1.492), Suceava (928), Galați (885), Cluj (704), Iași (695), Sibiu (604), Timiș (555) etc.

Ucraineni încadrați pe piața muncii. De la funcţionari administrativi, la părinți sociali…

3.142 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM.
Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul constructiilor, violonist, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanti comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospatari, ambalatori, bucatari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificati în domeniul electricitatii, necalificati întretinere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori maşini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcţionari administrativi; etc.

Ce locuri de muncă oferă angajatorii. 5.934 locuri de muncă vacante disponibile pentru ucraineni…

693 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 5.934 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane.

Munca în România

Munca în România

Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; restaurante; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice; fabricarea încălțămintei; lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale; activități de editare a altor produse de software; servicii de curierat; tăierea și rindeluirea lemnului; distribuția energiei electrice; fabricarea aparatelor de distribuție și control a electricității; fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic; etc.

Citește și 74.575.422 lei pentru Celula III din Depozitul de deșeuri nepericuloase Ghizela

În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; confecționer-asamblor articole din textile; confecționer cablaje auto; cusător piese din piele și înlocuitori; ajutor ospătar; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; programator; curier; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; manipulant mărfuri; femeie de serviciu; lucrător bucătărie (spălător vase mari); lucrător comercial; cameristă hotel; montator subansamble; ajutor bucătar; muncitor necalificat în industria confecțiilor; etc.

România: angajați oficial 84.936 salariați străini

La jumătatea anului 2024, în România, erau angajați oficial 84.936 de salariați străini, provenind din 178 de țări. Aproape dublul față de numărul înregistrat în iunie 2019.
Creșterea semnificativă a numărului de salariați străini, se spune de autoritățile oficiale, este o consecință a deficitelor de pe piața muncii la nivel local, care au determinat mediul privat să caute personal din afara granițelor țării, în special în Asia.
Cei mai mulți străini lucrează în construcții, dar clasamentele variază mult în funcție de țările de proveniență.
Peste 80% dintre angajații străini activi în România provin din 20 de state, iar Turcia este țara din care România a atras cel mai mare număr de angajați străini.
De asemenea, Nepal și Republica Moldova se numără printre țările de origine importante.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citeşte tot...

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00