Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – A.N.R.S.C. este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridicã şi funcţioneazã în baza Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C. are ca scop reglementarea, monitorizarea şi controlul la nivel naţional al activităţilor din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice aflate în sfera sa de reglementare., astfel că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, A.N.R.S.C. este autoritatea de reglementare competentă pentru următoarele servicii de utilităţi publice: a) alimentarea cu apă; b) canalizarea şi epurarea apelor uzate; c) colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale; d) salubrizarea localităţilor; e) iluminatul public; h) transport public local, conform competenţelor acordate prin legea specială.
Lista operatorilor regionali publicată la 1 aprilie 2025
Periodic, A.N.R.S.C. publică o listă actualizată de PREȚURI/TARIFE APROBATE/AVIZATE pentru operatori regionali.
Pe lista operatorilor regionali publicată la 1 aprilie 2025, se află 47 de operatori.
Cum gura lumii tot vorbește și tot mai puțin citește, ne-am gândit să realizăm un top al celor mai scumpe servicii de apă potabilă produsă, transportată şi distribuită lei/mc., exclusiv T.V.A.
Cea mai scumpă apă potabilă – la Brăila, Buzău și Galați
Lider al clasamentului celor mai mari prețuri pentru serviciile de apă potabilă produsă, transportată și distribuită este operatorul COMPANIA DE UTILITĂŢI PUBLICE DUNĂREA BRĂILA SA, cu 10,39 lei/mc. Este urmat de S.C. COMPANIA DE APĂ S.A. Buzău, cu 10,06 lei/mc. Topul primelor trei operatori este completat de APĂ CANAL S.A., GALAŢI – 9,97 lei/mc.
Alți 8 operatori regionali vând apa potabilă cu peste 9 lei/mc
Urmează cu un preț de peste 9 lei pentru un metru cub de apă potabilă nu mai puțin de 8(opt) operatori: S.C.COMPANIA REGIONALĂ DE APĂ BACĂU S.A. – 9,88 lei/mc, HIDRO PRAHOVA S.A. Ploieşti și QUAVAS S.A. Vaslui – 9,66 lei/mc, COMPANIA APA OLTENIA S.A. Craiova – 9,31 lei/mc, APAVITAL S.A., Iaşi – 9,26 lei/mc, S.C. APA TÂRNAVEI MARI S.A. Mediaş – 9,24 lei/mc, APA PROD S.A. Deva – 9,07 lei/mc, COMPANIA DE APĂ ARIEŞ S.A. Turda – 9,01 lei/mc.
Și la Timișoara…
AQUATIM S.A. Timişoara, operatorul regional care este responsabil cu serviciile de apă potabilă produsă, transportată și distribuită în județul Timiș și Timișoara, evident, este la nivelul de 7,71 lei/mc.
Cel mai mic preț pentru serviciile de apă potabilă produsă, transportată și distribuită este… tot din județul Timiș, dar prea mic pentru a emite pretenții de mare operator: AQUATORONTAL SRL, din Dudeștii Noi – cu 3,52 lei/mc.
Cea mai ieftină apă potabilă – la Râmnicu Vâlcea, Orăștie, Miercurea Ciuc și Cluj
În rest, cele mai mici prețuri din țară la serviciile de apă potabilă produsă, transportată și distribuită sunt la operatorii APAVIL S.A. Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc, ACTIVITATEA GOSCOM S.A. ORĂȘTIE – 5,73 lei/mc, HARVIZ S.A. Miercurea Ciuc – 5,86 lei/mc, COMPANIA DE APĂ SOMEŞ S.A. Cluj Napoca – cu 5,98 lei/mc, singurii încă la nivelul de sub 6 lei pentru un metru cub de apă potabilă.
Citește și… Tarife mai MARI la SALUBRITATE în Timișoara
Tarifele practicate de Apa Nova Bucureşti sunt 6,16 lei/ metru cub (fără TVA) – 6,71 lei/ metru cub (TVA 9% inclus), dar nu se află pe lista operatorilor verificați şi avizați de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodărire Comunală – ANRSC.