Unde poți duce uleiul folosit în Timișoara? De ce se colectează uleiul alimentar uzat? Un litru de ulei uzat necolectat adecvat poluează un milion de litri de apă.
Peste 2 tone de ulei alimentar uzat colectate până acum la Timișoara.
Dacă ai gătit săptămâna asta, nu uita că uleiul alimentar folosit NU se aruncă la chiuvetă sau la gunoi – pune-l în recipiente bine închise și du-l la cel mai apropiat container oilbox.
Partenerii Primăriei Timișoara de la OilRight îl colectează și îi oferă o a doua viață, pentru un mediu mai curat și mai sănătos. Uleiul colectat va fi transformat în lumânări parfumate și materie primă pentru biodiesel.
Unde poți duce uleiul folosit?
Există mai multe oilboxuri în Timișoara unde poți duce uleiul folosit:
🔹️ Platou Dâmbovița nr. 86
🔹️Piața Dacia, str. Burebista 16-18
🔹️ Piața Doina, str. Mureș 3
🔹️ Calea Torontalului, nr. 51-53 (intersecția cu str. Bucovinei)
🔹️ Calea Șagului, pe colț cu B-dul Liviu Rebreanu
🔹️ Calea Buziașului, în intersecția dintre str. Ștefan cel Mare și str. Petrov Cermena
🔹️B-dul. Take Ionescu, pe colț cu str. Enric Baader
🔹️ Parcul 3 August
De ce se colectează uleiul alimentar uzat?
Începând cu 11 iulie 2020, România a trăit pe credit de mediu până la finele anului. Earth Overshoot Day este ziua în care consumul de mediu depășește capacitatea de regenerare a planetei pentru acel an și este calculată anual de Global Footprint Network. Global, s-a ajuns la această zi în data de 22 august 2020. Se măsoară această zi din 2006, când s-a atins această limită în octombrie. Acest credit de mediu înseamnă lichidarea stocului de resurse de mediu și acumularea de deșeuri.
România reciclează sub 3%
În România, se reciclează sub 3% (a doua cea mai slabă rată din Europa) din ce se colectează (al treilea cel mai slab loc). Un deșeu neglijat este uleiul alimentar uzat, a cărui debarasare nepotrivită duce la poluare masivă și costuri mari pentru populație.
Citește și… Comunele cu cei mai mulți săraci (oficiali). 2266 de beneficiari de VMI în județul Timiș. Peste 255.000 de beneficiari ai venitului minim de incluziune s-au înregistrat în România de-a lungul anului 2024.
Un litru de ulei uzat necolectat adecvat poluează un milion de litri de apă, necesarul de supraviețuire pentru un adult timp de 14 ani. Odată ajuns în resursele naturale de ape, formează o peliculă ce previne oxigenarea adecvată a plantelor și animalelor acvatice. Ajuns în sol – râncezește, diminuându-i fertilitatea și reducându-i capacitatea de regenerare.