Municipalitatea din Timișoara reamintește că arderea vegetației uscate, a resturilor vegetale și a miriștilor este strict interzisă.
În ultima perioadă, acest fenomen a luat amploare, iar focul necontrolat poate avea consecințe grave asupra comunității, inclusiv pierderi de vieți omenești, pagube materiale semnificative și degradarea mediului înconjurător. Incendiile se pot extinde rapid, mai ales în condiții de vânt, reducând vizibilitatea pe drumuri și crescând riscul producerii unor accidente grave.
Peste 680 hectare de vegetație, incendiate într-o săptămână în județul Timiș. Oficial…
Incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți.
În perioada 1 – 9 martie, la nivelul județului Timiș s-a solicitat intervenția pompierilor în urma producerii a peste 80 de incendii de vegetație uscată. Suprafața totală incendiată este de peste 680 hectare de vegetație uscată și mărăciniș, precum și litieră de pădure.
Sancțiunile, între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice
Se reamintește, de asemenea, că arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă, cu excepția cazurilor în care aceasta este necesară ca măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Nerespectarea legislației constituie contravenție, iar sancțiunile sunt cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 lei și 100.000 lei pentru persoane juridice.
Citește și… 400 lei de Paște și de Crăciun pentru pensionarii cei mai săraci. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind acordarea unui sprijin financiar pentru unele categorii de pensionari în anul 2025.
Totodată, constituie infracțiune arderea vegetației din zone protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost pusă în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală. Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.