Pentru stabilirea nivelului amenințărilor în România, începând cu 2013, se asociază coeficienţii de criminalitate specifică, calculaţi la nivel de judeţ şi de zonă pe baza datelor statistice înregistrate de structurile de cazier şi evidenţă operativă din I.G.P.R., Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratele de poliţie judeţene, privind infracţiunile sesizate de tâlhărie şi furturi din societăţi comerciale, înregistrate în anul precedent.
Coeficienţii se calculează pentru un an calendaristic prin însumarea valorilor regăsite la rubrica volumul criminalităţii specifice faptelor de tâlhărie (total) şi furt din societăţi comerciale, calculându-se inclusiv media naţională, respectiv judeţeană.
Coeficienţii de criminalitate specifică la nivel de zonă se calculează pentru fiecare sector, municipiu, oraş şi comună.
Citește și… Comunism strict secret. Cine a făcut 42 victime într-un atac armat la Timișoara, în 1969? Este vorba, totuși, de cel mai sângeros atac armat din istoria dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Al cărui secret, iată, a fost dezvăluit după 55 de ani.
Valorile rezultate se publică anual, prin grija Direcţiei de ordine publică din cadrul I.G.P.R., respectiv a unităţilor teritoriale de poliţie, până la finalul lunii ianuarie a anului în curs, pe paginile web ale I.G.P.R., Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor de poliţie judeţene.
Pentru determinarea gradului de risc se iau în calcul ca vulnerabilităţi doar coeficienţii de accesibilitate, vecinătate şi caracteristici locale exterioare.
Ridicat, mediu și scăzut
Coeficienţii de criminalitate specifică se clasifică în următoarele domenii:
# rata de criminalitate ridicată pentru judeţele/zonele cu coeficienţi peste media naţională/judeţeană;
# rată de criminalitate medie pentru judeţele/zonele cu coeficienţi cu valori între 75% şi 100% din media naţională/judeţeană;
#rată de criminalitate scăzută pentru judeţele/zonele cu coeficienţi cu valori sub 75% din media naţională/judeţeană.
13 județe cu coeficient de criminalitate RIDICAT
Cum este de așteptat, cel mai ridicat coeficient de criminalitate din România rămâne capitala București: 1.072,44%.
Media criminalităţii naţionale în anul 2024 a fost 577,00%, față de 2023 – 571,76%.
Județele cu coeficient de criminalitate RIDICAT sunt Brașov – 205,55%, Iași – 182,50%, Cluj – 165,51%, Ilfov – 147,14%, Constanța – 142,63%, Timiș – 140,38%, Prahova – 118,72%, Bacău – 117,68%, Sibiu – 115,08%, Galați – 111,27%, Dolj – 109,53%, Bihor- 103,64%, Mureș – 101,39.
Cu un coeficient de criminalitate MEDIU sunt județele Argeș, Hunedoara, Maramureș și Suceava.
Toate celelalte județe rămase sunt încadrate la coeficient de criminalitate SCĂZUT.
Cei mai scăzuți coeficienți de criminalitate sunt la Tulcea, Covasna, Harghita, Sălaj, Satu Mare și Mehedinți.