AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ a emis, și publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 120 din 10 februarie 2025, Ordinul nr. 128 din 27 ianuarie 2025 privind aprobarea modelului și conținutului formularelor și documentelor utilizate în activitatea de control a Direcției generale antifraudă fiscală.
Principala schimbare a Ordinului nr. 128 din 27 ianuarie 2025 constă în introducerea unui nou document oficial, respectiv „Somația”, care vine în completarea formularului folosit până în prezent, respectiv „Invitație”.
Măsura dorește eficientizarea controalelor și prevenirea blocajelor cauzate de refuzul contribuabililor de a furniza documentele solicitate.
Somația
Somația se întocmește în cazurile când contribuabilul/plătitorul nu a dat curs, explicit sau implicit, în tot sau în parte, invitației inspectorilor antifraudă pentru efectuarea/continuarea controlului și astfel refuză nejustificat să prezinte documentele legale și bunurile din patrimoniu necesare pentru stabilirea situației de fapt fiscale, în scopul împiedicării verificărilor financiare sau fiscale. Prevederile art. 6 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, sunt aplicabile în mod corespunzător.
Citește și… Timișoara va avea 251 de bugetari mai mulți. Organigrama și Statul de Funcții ale Societății SALUBRIZARE TIMIȘOARA SRL.
Astfel, somația reprezintă documentul prin care reprezentantul legal al unui contribuabil/plătitor este somat să se prezinte, în vederea efectuării/continuării controlului, la sediul Direcției generale/regionale antifraudă fiscală, în conformitate cu prevederile art. 56 și 64 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 144/2014, cu modificările ulterioare.
Închisoare de la 6 luni la 3 ani
Conform Somației, în situația în care nu veți da curs solicitării în termen de 15 zile de la comunicarea prezentei somații, în cauză sunt incidente prevederile art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare.
Articolul 4 din Legea nr. 241/2005 spune așa:
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, după ce a fost somată de 3 ori, documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale.