Municipalitatea propune un nou acord cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru două investiții majore – Regenerare Urbană zona Piața Traian și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare.
Finanțarea rambursabilă externă în valoare de până la 30 de milioane de euro va permite Primăriei să acopere din cheltuielile neeligibile și să mențină un ritm susținut pentru cele două investiții, în contextul unui număr mare de proiecte de anvergură, precum noul stadion, podul Solventul, podul Muncii, pasajul Polonă sau achiziția de noi mijloace de transport public.
Rambursare, în cel mult 15 ani
Un proiect de hotărâre privind creditul BERD va fi supus aprobării în următoarea ședință a Consiliului Local. Potrivit proiectului, contractarea finanțării rambursabile externe include o dobândă avantajoasă, care rezultă din suma ratei interbancare (Euribor) la șase luni plus o marjă de 1,15% pe an. Rambursarea sumei este prevăzută pentru o perioadă de cel mult 15 ani.
Regenerare Urbană zona Piața Traian și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare Etapa III
Acordul municipalității cu BERD va acoperi cheltuieli pentru două investiții majore, pentru care Primăria Timișoara a câștigat și finanțare europeană: Regenerare Urbană zona Piața Traian (credit – 10 mil. euro; finanțare – 13 mil. euro) și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare Etapa III (credit – 20 mil. euro; finanțare – 50 mil. euro).
Citește și… Trei timișoreni produc, anual, o tonă de deșeuri municipale. 126.716 tone de deșeuri, 161.666 gospodării/agenți economici, 440.931 cetățeni. 82 șoferi, 162 operatori salubrizare și 13 angajați informare/ conștientizare
Primăria Timișoara a finalizat cu succes trei investiții pentru care a atras atât fonduri europene, cât și finanțare rambursabilă BERD: reabilitarea Căii Bogdăneștilor, achiziția a 23 de tramvaie și a 44 de autobuze electrice.
Raportat la limita de îndatorare de 30% din veniturile proprii, prevăzută în legislație, municipalitatea are un grad redus, de doar 5,46%, estimat la finalul anului 2024.
BERD este deţinută de 71 de ţări şi două instituţii interguvernamentale
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991, după prăbuşirea comunismului în Europa, în scopul consolidării economiilor de piaţă şi democraţiilor în 38 de ţări din sud-estul Mediteranei, Europa Centrală și de Est, până în Asia Centrală. Banca este deţinută de 71 de ţări şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană/UE şi Banca Europeană de Investiţii/BEI). Mandatul atribuit BERD la înfiinţare stipulează faptul că instituţia va colabora doar cu statele care adoptă principii de guvernare democratice.