Home Actualitate Cel mai bătrân câine din Timișoara (din 610 recenzați) are 20 ani

Cel mai bătrân câine din Timișoara (din 610 recenzați) are 20 ani

610 câini recenzați, 477 sunt de rasă comună, dintre care 266 sunt sterilizați și 211 nesterilizați. 227 sunt microcipați, iar 250 nu au microcip.

autor: Mihai Macovei
recensamant canin

Voluntarii au adunat informații din 2.476 de gospodării, situate pe 68 de străzi, la aproape trei luni de la startul recensământului câinilor cu stăpân din Timișoara, organizat de Primăria Timișoara împreună cu asociațiile Micaela și Banat IT.

Datele centralizate arată că, din totalul de 610 câini recenzați, 477 sunt de rasă comună, dintre care 266 sunt sterilizați și 211 nesterilizați. În ceea ce privește identificarea, 227 sunt microcipați, iar 250 nu au microcip.
Ceilalți 133 de câini recenzați sunt de rasă cu pedigree, aceștia fiind, în general, în conformitate cu cerințele legale privind microciparea și înregistrarea.

Voluntarii au notat și informații despre câinii seniori, mulți depășind media de vârstă specifică rasei.
În Ronaț, o cățelușă de 20 de ani trăiește alături de familia care a îngrijit-o o viață întreagă, iar în Blașcovici, o altă femelă de 18 ani continuă să fie iubită și protejată.
Alți 17 masculi, cu vârsta între 11 și 15 ani, au încă poftă de viață și sunt bine îngrijiți.

Singura soluție eficientă pentru controlul populației canine și prevenirea abandonului animalelor

Recensământul se desfășoară până în iulie 2025 în zonele Blașcovici, Ronaț, Lipovei, Ghiroda Nouă, Kuncz, Girocului, Soarelui și Ciarda Roșie. Echipele de recenzori voluntari, implicate activ în această inițiativă, colectează date despre câinii fără certificat pedigree și care nu sunt sterilizați, microcipați sau înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Citește și… Schengen, vin românii! Județul Timiș elimină 2 PTF, Cenad și Beba Veche. Începând cu data de 1 ianuarie 2025 se închid definitiv 33 puncte de trecere a frontierei de stat a României

Pe lângă colectarea informațiilor, voluntarii informează proprietarii despre campania gratuită de sterilizare, singura soluție eficientă pentru controlul populației canine și prevenirea abandonului animalelor.
Sterilizarea este gratuită pentru proprietarii de câini care au domiciliul sau reședința în Timișoara și care realizează un venit sub salariul mediu brut. Costurile intervențiilor sunt acoperite din bugetul local.

61,5% dintre câinii cu stăpân se pot înmulți necontrolat

Obiectivul programului inițiat de municipalitate este prevenirea înmulțirii necontrolate a câinilor, combaterea fenomenului de abandon și optimizarea cheltuielilor alocate serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân. Campania a fost lansată în urma unui proiect pilot derulat în zona Plopi.
Datele au indicat faptul că 61,5% dintre câinii cu stăpân se pot înmulți necontrolat.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citeşte tot...

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00