Aquatim recomandă o „dietă fără grăsimi” pentru canalizare. Ați auzit de 𝗙𝗔𝗧𝗕𝗘𝗥𝗚?… Șervețelele umede, bețișoarele de urechi sau dischetele demachiante, se lipesc un-doi de grăsimile și uleiurile depuse pe pereții conductelor. Ziua Mondială a Toaletei: 419 milioane care practică defecarea în aer liber. Doar 60,1% dintre români conectați la sistemele de canalizare.
Pentru că la sfârșitul lunii noiembrie se sărbătorește Ziua Mondială a Toaletei, Aquatim atrage atenția asupra unui aspect „invizibil” ce devine supărător atunci când iese la lumină: uleiul din canalizare.
„Dietă fără grăsimi” pentru canalizare
De ce NU din tigaie în chiuvetă și imediat la canal, când e așa de simplu și la îndemână? Pentru că, ajuns pe conducte, uleiul se răcește, se solidifică și se depune pe pereții acestora, cam la fel cum se depune colesterolul pe artere.
Încet, încet, depunerile cresc pe rețelele interioare, în racordul de canalizare (conexiunea clădirii cu rețeaua publică), iar rezultatele probabile sunt pericolul de înfundare a instalațiilor, refulare a mizeriei în casă sau inundare a subsolurilor.
Ca să se evite astfel de neajunsuri, Aquatim recomandă o „dietă fără grăsimi” pentru canalizare.
Uleiul uzat se poate aduna intr-un recipient, iar soluțiile de colectare sunt din ce în ce mai multe.
Ați auzit de 𝗙𝗔𝗧𝗕𝗘𝗥𝗚?…
Un fatberg e un fel de iceberg ce se formează… în canalizare, din deșeurile care nu ar avea ce să caute acolo. Materialele solide nebiodegradabile, cum ar fi șervețelele umede, bețișoarele de urechi sau dischetele demachiante, se lipesc un-doi de grăsimile și uleiurile depuse pe pereții conductelor.
Un fatberg cauzează probleme serioase și companiei de apă, ce asigură mentenanța sistemelor publice de canalizare și utilizatorilor mai puțin norocoși (sau mai puțin responsabili), în gospodăriile cărora poate refula un racord înfundat.
Pentru un mediu mai curat și servicii eficiente de canalizare, Aquatim recomandă împreună cu partenerii de la OilRight, reciclarea uleiului alimentar uzat și colectarea corectă a deșeurilor din gospodărie.
Ziua Mondială a Toaletei: 419 milioane care practică defecarea în aer liber
Ziua Mondială a Toaletei (WTD) este o zi oficială internațională de respectare a Organizației Națiunilor Unite din 19 noiembrie pentru a inspira acțiuni de combatere a crizei globale de salubritate.
Oficial, 3,5 miliarde de oameni încă trăiesc fără sisteme sanitare gestionate în siguranță, inclusiv 419 milioane care practică defecarea în aer liber, conform OMS/UNICEF, 2023.
2,2 miliarde de oameni încă trăiesc fără apă potabilă gestionată în siguranță, inclusiv 115 milioane de oameni care beau apă de suprafață.
Citește și… Haine groase, de iarnă, pentru Festivalul European al Spectacolului Timișoara
2 miliarde de oameni încă nu au servicii de igienă de bază, inclusiv 653 milioane fără nicio facilitate.
Apa nesigură, canalizarea și igiena sunt responsabile pentru moartea a aproximativ 1.000 de copii sub cinci ani în fiecare zi.
Copiii care trăiesc în contexte extrem de fragile au șanse de trei ori mai mari să practice defecarea în aer liber, de patru ori mai multe șanse să nu aibă servicii de salubritate de bază și de opt ori mai multe șanse să nu aibă servicii de bază de apă potabilă, conform UNICEF, 2024.
Doar 60,1% dintre români conectați la sistemele de canalizare
Pe de altă parte, românii conectați la sistemele de canalizare în anul 2023 a reprezentat 60,1% din populaţia rezidentă a României, conform Institutului Național de Statistică.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populației conectată la sistemele de canalizare, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (95,4%), urmată de regiunea Centru (72,7%) și Vest (71,9%). Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (40,3%), Sud-Muntenia (41,8%) și Sud-Vest Oltenia (51,7%).
Conform unor date centralizate de World Vision România, 1.176 de şcoli aveau, în 2019, toaleta afară, majoritatea fiind în mediul rural. Iar 1 din 6 școli din România nu aveau acces la o sursă autorizată de alimentare cu apă.