Bolile cardiovasculare, un grup de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, continuă să rămână principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume.
Decesele cauzate de bolile cardiovasculare rămân alarmant de numeroase. Aproximativ 17 milioane de persoane își pierd viața în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare și se estimează că numărul deceselor va crește, ajungând pâna la 23 milioane anual în 2030. Alte 520 de milioane de persoane trăiesc având o boală cardiovasculară.
Peste 4 milioane de români se aflau în evidență cu o boală cardiovasculară
În România, conform datelor medicilor de familie, 1 din 4 persoane, deci peste 4 milioane de români se aflau în evidență cu o boală cardiovasculară în 2022.
În fiecare oră din anul 2023 au decedat în medie, 15 români din cauza bolilor cardiovasculare, informează Institutul Național de Sănătate Publică.
Citește și… La Art-Med Gallery din Timișoara va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024, vernisajul expoziției „Metamorfoze” , cuprinzând deopotrivă sculptură și desene ale artistului Horia Bojin.
De asemenea, 1 din 2 persoane decedate au murit printr-o afecțiune cardiovasculară, decesele prin boală cardiovasculară reprezentând 54% dintre toate decesele înregistrate, un nivel aproape dublu față de ponderea înregistrată la nivelul Uniunii Europene.
Este important ca decesele și decesele premature prin boli cardiovasculare să fie prevenite prin acțiuni pentru reducerea factorilor de risc, în acest fel prevenindu-se inițierea procesului patologic.
Factori de risc pentru bolile cardiovasculare
Există două categorii de factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Factori nemodificabili: înaintarea în vârstă, genul feminin, existența antecedentelor familiale de boală cardiovasculară.
Factori modificabili: prediabetul și diabetul zaharat, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul de tutun și produse conexe, stilul de viață sedentar, consumul dăunător de alcool și alimentația nesănătoasă, stresul, tulburările de somn. Hipertensiunea arterială, la rândul său, este un factor de risc pentru alte afecțiuni cardiovasculare, precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic.
România se situează printre țările cu mortalitate ridicată prin boli cardiovasculare
România se situează printre țările cu mortalitate ridicată prin boli cardiovasculare alături de țările Baltice și Bulgaria (Eurostat, 2018). Se estimează cifre de mortalitate de 50-60% în comparație cu alte țări vestice, cum ar fi Danemarca, Franța sau Țările de Jos unde cifrele de mortalitate sunt în scădere, situându-se la 25% din totalul cauzelor de deces.
În țările Baltice, pentru România și Slovenia statisticile menționează de asemenea, o proporție mai mare cu 11.1-15.4 % a deceselor prin boli cardiovasculare la femei față de cele la bărbați.