Consiliul Local al municipiului Timișoara va aproba, conform Proiectului HCL din 2024-06-14, implementarea Programului prioritar de finanțare nerambursabilă cu caracter multianual „Repere în cultură”, derulat în perioada 2024-2027 de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din sume de la bugetul local al Municipiului Timișoara.
Bugetul total estimat va fi de 25.000.000 lei, după cum urmează: 5.500.000 lei alocați în anul 2024, 6.000.000 lei propuși spre alocare în anul 2025, 6.500.000 lei propuși spre alocare în anul 2026 și 7.000.000 lei propuși spre alocare în anul 2027.
Documentele programului de finanțare, conform anexelor: Ghidul solicitantului (Anexa 1), Lista de anexe la Ghidul solicitantului (Anexa 2), Anunțul de lansare a programului (Anexa 3), care se pot găsi pe siteul Primăriei Timișoara.
Citește și 5656 procurori și judecători, pensie medie de 24.879 lei
Programul prioritar de finanțare multianuală Repere în cultură susține proiecte culturale reprezentative pentru oraș prin calitatea lor cultural-artistică, prin amploarea și varietatea publicului atras și prin contribuția semnificativă la creșterea vizibilității și consolidarea imaginii Timișoarei pe harta culturală națională și internațională.
Obiective
Susținerea excelenței artistice și a originalității, inclusiv prin încurajarea fuziunii formelor artistice tradiționale cu exprimări noi, inovatoare sau experimentale și prin punerea în valoare a resurselor locale.
Punerea în valoare a resurselor locale se va înțelege în sens larg- de la organizarea, în principal, de evenimente în plan local, la implicarea publicului și a unor artiști, operatori culturali și profesioniști din plan local ca beneficiari direcți ai unor proiecte care, prin excepție, se pot desfășura și în afara orașului.
Susținerea proiectelor culturale cu impact dovedit în timp privind creșterea și diversificarea publicului și care propun, în continuare, atragerea unui public numeros din plan local, național și internațional.
Cine poate aplica
Programul de finanțare se adresează persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale/familiale, societăților comerciale sau persoanelor juridice de drept privat ori public, cu excepția persoanelor juridice de drept public aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara.
Ce proiecte culturale pot fi finanțate
Pentru a putea beneficia de finanțare, un proiect va îndeplini, cumulativ, următoarele cerințe (verificate prin Anexa 2– Grila de verificare a îndeplinirii condițiilor de participare la selecție):
# se desfășoară pe o perioadă de minimum 2 ani bugetari consecutivi și maximum 4 ani bugetari consecutivi;
# activitățile specifice (adresate beneficiarilor direcți ai proiectului cultural) și evenimentele cu public propuse prin proiect se derulează în Municipiul Timișoara. Prin excepție, se pot derula în plan național sau internațional doar acele activități specifice și evenimente care sunt dezvoltate de operatori culturali din plan local și care implică public, artiști și profesioniști din plan local ca beneficiari direcți, astfel încât efectele și rezultatele să fie resimțite în plan local.
# răspunde scopului programului prioritar de finanțare.
# implică minimum 3 parteneri, dintre care un partener internațional, iar solicitantul sau cel puțin un partener este activ în plan local (își desfășoară activitatea în Municipiul Timișoara);
# propune cel puțin o activitate cu public în cadrul fiecăreia dintre edițiile ”Celebrarea orașului” din anii în care se derulează proiectul finanțat.