Home Actualitate Cât se va scumpi Energia Termică în Timișoara în următorii 10 ani?

Cât se va scumpi Energia Termică în Timișoara în următorii 10 ani?

Plan tarifar estimat în baza rezultatelor Analizei Cost-Beneficiu. Cât se va scumpi energia termică în locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara

autor: Mihai Macovei
colterm

Proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei in alimentarea cu căldură urbană – Etapa a III-a – lot1” reprezintă etapa a treia a unei iniţiative investiţionale de amploare ce vizează, pe termen lung, conformarea sistemului de termoficare cu obligaţiile comunitare privind emisiile de poluanţi în aer şi creşterea eficienţei energetice a sistemului, se spune în raportul de specialitate al Proiectului HCL din 2024-03-22
privind aprobarea Planului anual de evoluţie a tarifelor pentru energie termică, componenta transport și distribuție.

Proiectul are ca obiectiv general creșterea eficientei energetice si reducerea pierderilor de energie termica din rețeaua de transport

Astfel, obiectivele proiectului sunt:
• Creșterea eficientei energetice in sistemul centralizat de transport a energiei termice, prin optimizarea rețelelor de transport a agentului termic, precum si prin implementarea unui sistem de conducte dotate cu sistem de detectare, semnalizare si localizare a pierderilor (avariilor);
• Reducerea emisiilor de carbon acționând complementar la nivel teritorial, ambele intervenții realizându-se prin reabilitarea rețelelor termice de transport a agentului termic;
• Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ca urmare a reducerii consumului de combustibil cu 18733.5 to/an CO2echiv, necesar pentru producerea energiei termice ce reprezintă pierderile reduse.
• creșterea confortului termic al consumatorilor;
• scăderea costurilor aferente producerii si consumului de energie;
• creșterea securității furnizării energiei termice prin reducerea numărului de întreruperi;
• îmbunătățirea parametrilor tehnici de transport a energiei termice si reducerea costurilor de exploatare si mentenanță.

Investiție in domeniul eficientei energetice

Investiția, ca urmare a reducerii consumului de combustibil este considerata investiție in domeniul eficientei energetice.
Totodată, ca efect al reducerii consumului de combustibil (gaze naturale) se reduce si cantitatea de CO2 si NOx evacuate in aer.
In cadrul studiului de fezabilitate sunt tratate următoarele lucrări:
– reabilitarea a 13,439 km traseu (26,878 km de conducte) rețele termice primare, prin înlocuirea conductelor existente uzate, cu un sistem legat preizolat, precum si realizarea celorlalte lucrări colaterale (realizarea de cămine de termoficare noi, înlocuirea vanelor, înlocuirea suporturilor din cămine, reabilitarea stâlpilor de susținere pentru conductele supraterane, etc.).

368,519,266.03 lei, inclusiv TVA (cost total = costuri eligibile+costuri neeligibile)

Durata totală de implementare a proiectului „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei in alimentarea cu căldură urbană – Etapa III – lot 1” este de 36 luni, din care durata de execuţie lucrări este de 24 luni.

Citește și: Semafor pe Bulevardul Sudului

Proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană – Etapa III – lot1” este luat în considerare pentru finanţarea prin Fondul pentru modernizare, Program-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare — Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare – Domeniul de investiții 5.3: Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare, în valoare totală de 368,519,266.03 lei, inclusiv TVA (cost total = costuri eligibile+costuri neeligibile).

Analiza de suportabilitate a tarifelor energiei termice

În conformitate cu Ghidul solicitantului aprobat prin Ordinul Ministerului Energiei nr. 24/09.01.2024, se solicită Planul anual de evoluţie a tarifelor (conform rezultatelor Analizei Cost-Beneficiu), aprobat prin hotărârea consiliului local.
Stabilirea Planului anual de evoluţie a tarifelor s-a făcut în baza Analizei de suportabilitate, al cărui scop îl reprezintă stabilirea tarifului maxim ce poate fi suportat de populaţia beneficiară a serviciului de termoficare.
Pentru analiza de suportabilitate a tarifelor energiei termice, prognoza veniturilor pe gospodărie, s-a pornit de la tabelul ANRSC privind venitul net disponibil pe gospodărie mediu urban (Timiș), la nivelul anului 2022, de 4.538 lei.

Plan tarifar estimat în baza rezultatelor Analizei Cost-Beneficiu

Plan tarifar estimat în baza rezultatelor Analizei Cost-Beneficiu

Pragul de suportabilitate pentru o gospodărie, pentru plata facturii de energie termică a fost considerat 7%

S-a analizat tariful suportabil pe consumatorul casnic, la o capacitate de contribuție de maxim 7% din veniturile nete pe gospodărie, pornindu-se de la veniturile pe gospodărie și aplicându-se o rată de cu variație anuală corelata cu variația PIB pe primii 2 ani (2024 și 2025, în acord cu Planul de convergență 2022-2025 al guvernului României), urmând ca din 2026 tendința de descreștere să fie cu 10% pe an.
Calcularea tarifului necesar s-a făcut în acord cu prevederile legale: (costuri de operare și mentenanță + ajustare costuri + cotă de profit + cotă de investiții) / energia termică produsă.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citeşte tot...

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00