”Aruncarea șervetelelor umede în vasul de toaletă poate părea un gest inofensiv, în realitate însă, are un impact devastator asupra sistemului de canalizare. Imaginile vorbesc de la sine. Șervețelele se acumulează în anumite zone, se leagă unele de altele, înfundă pompele și provoacă probleme serioase în funcționarea normală a canalizării. Acest fenomen nu este doar o problemă tehnică, ci are implicații financiare și de mediu semnificative” – informează Aquatim S.A..
Sistemul de canalizare pe care Aquatim îl gestionează însumează peste 1.300 km de rețele de canalizare și 27 de stații de epurare a apelor uzate.
În plus, în zonele unde nu există o pantă naturală, cum este și cazul județului Timiș, înfundarea canalizării este un fenomen mult mai grav. Topografia zonei nu permite transportul apei uzate prin curgere naturală și este nevoie de un sistem complex de peste 200 de stații de pompare pentru a transporta apa uzată către stațiile de epurare, subliniază Aquatim.
”Haideți să fim cu toții parte a soluției și nu a problemei! Să promovăm și să aplicăm obiceiuri responsabile de genul: „nimic altceva în afară de hârtia igienică nu trebuie să fie aruncat în toaletă”. Aruncând șervețelele la coșul de gunoi, protejăm nu doar canalizarea, ci și mediul înconjurător. Șervețelele umede care ajung în apă pot cauza daune vieții acvatice și pot perturba echilibrul delicat al naturii” – conchide Aquatim.